• Aktuellt

Bön, mobilisering och förväntan på nordisk ledarkonferens

Under Kristi himmelsfärdshelgen samlas 350 ledare från Sverige, Norge, Finland och Island för att bli utrustade och mobiliserade för att förvandla sina länder. - Det är en ny tid för Norden och vi kommer bli förvandlade under helgen, säger Sebastian Stakset, som tillsammans med Svedjeholmskyrkan och församlingen Icthus anordnar konferensen.

Kvällssolen lyser över Örnsköldsvik och uppe på berget i staden, på Nya Parken, fylls parkeringen med bilar. Många har åkt långt för att komma hit. Konferensdeltagarna minglar glatt medan förväntningarna och hungern efter Gud är skyhöga.

Idén kom när Sebastian Stakset ett år sedan hade väckelsemöte i Örnsköldsvik när han fick ett kraftigt tilltal från Gud om konferensen. Det gick i linje med ett tilltal Svedjeholmskyrkan fått.

Sebastian Stakset. Foto: Niklas Malmborg

- Gud kommer att göra något nytt i Norden, säger Stakset. Och han kommer att göra det genom hans folk, och han kommer att mobilisera sitt folk här och nu. Du ska vara med att förändra Norden!

I förberedelserna inför konferensen hade de kontakt med församlingar från Norge och Finland men ingen kände någon från Island.

- Andreas Westman från Svedjeholmskyrkan skickade mail till några isländska pingstkyrkor men fick inget svar, fortsätter Stakset. Sedan på en tysk evangelisation-konferens kom några killar som liknade skogshuggare fram till mig och sa att de upplevt Gud säga åt dem att tala med mig. När jag fick veta att de var islänningar gick jag igång och bjöd in dem till konferensen. Vilket tecken från Gud! Tyvärr kunde ingen från Danmark närvara.

Härom veckan meddelande Stefan Löfven att han bjudit in Nordens ledare, statsministrarna, att mötas i just Örnsköldsvik en vecka efter denna nordiska kristna ledarkonferens. Så profetiskt.

En av talarna är Håkon Fagervik från Norge, grundare av Nordic Harvest Mission och Nordic Prayer Center i Levanger.

- I Norge har vi upplev att när Guds närhet kommer så förvandlar det folk och situationer, säger Håkon. Den Guds närhet är här på samma sätt och förvandlar hjärtan idag.

Efter bönen under fredagens eftermiddagsseminarium hände något märkligt och härligt. Guds närvaro blev så påtaglig och i princip alla deltagare tystnade och föll ner på knä. Tystnaden varade i över tio minuter.

- Något nytt håller på att ske. Det är en sådan enhet mellan de nordiska länderna, säger Arni Thordarson från Island.

Även Martti Kallionpää, fd huvudpastor i Pingstkyrkan i Seinäjoki, Finland, var en av talarna.
- Det finns en hunger och törst här, säger han. Att ledare samlas såhär och blir utrustade och ber kommer att påverka hela Norden.

Bland övriga talar under konferensen finns exempelvis pastorerna Joakim Lundqvist, Stefan Swärd, Kjell Karlsten, samt Örnsköldsviks egna Thomas och Maria Nordberg som säger.

Thomas Nordberg. Foto: Niklas Malmborg

- Det är över förväntan. Många har kommit och från många olika samfund och kyrkor. Vi tror att det blir bestående frukt, säger Thomas och Maria.

Solen går sent ner över Örnsköldsvik och deltagarna, uppfyllda och inspirerade, drar sig tillbaka för att hinna sova litegrann inför morgondagens fortsatta äventyr.

Text: Andreas Nilsson

Foto: Niklas Malmborg